Феърфакс Файненшъл Холдинг Лимитид (www.fairfax.ca) е международна финансова компания, основана през 1985г. и търгуваща на Фондовата Борса в Торонто, Канада чрез своите дъщерни застрахователни дружества, Fairfax предлага широка гама от застрахователни продукти – имуществено застраховане, застраховки отговорности, както и презастраховане на територията на Канада, САЩ, Европа и Азия. Fairfax има стабилни финансови показатели. През 2016г. холдингът записва брутни премии в размер на 9.5 млрд. щ.д, разполага със собствен капитал в размер на 11.8 млрд. щ.д. и оперира с активи в размер на 43.2 млрд. щ.д.

Застрахователен и Презастрахователен портфейл на Fairfax Financial Holdings Limited

Феърфакс Файненшъл Холдинг Лимитид е световен лидер в застрахователните и презастрахователни услуги. През 2015г. Застрахователният синдикат Лойдс, базиран в Лондон, Великобритания, посочи Fairfax като застрахователят, разполагащ с петия най-голям застрахователен подписвачески капацитет, възлизащ на повече от 1.38 млрд. британски паунда (или около 1.76 млрд. евро)

  • В сферата на корпоративното застраховане Феърфакс Файненшъл Холдинг Лимитид заема осмо място по големина в Съединени Американски Щати.
  • Американската компания Odyssey Re, също член от голямото семейство на Феърфакс Файненшъл Холдинг Лимитид, е една от двадесетте най-големи презастрахователни компании, опериращи в сферата на общото застраховане.
  • Northbridge, Канадска компания, също член на групата Fairfax, е петата най-голяма застрахователна компания на корпоративни рискове на местния пазар в Канада.
  • Brit Insurance, дружество, опериращо в Обединеното Кралство и един от водещите застрахователи на Синдиката Лойдс се присъедини в холдинга на Fairfax през м. Февруари 2015г.
  • Друг нов член на семейството на Fairfax е Гръцката застрахователна компания Eurolife Insurance, която се присъедини към групата през Декември 2015г.
  • Анонсирано стратегическо партньорство с AIG през октомври 2016 г. с придобиване на филиали на AIG* в Аржентина, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела и Турция, и закупуване на оперативни активи на AIG и права за подновяване в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.
  • (* след преминаване на съответните законови одобрения във всяка от изброените страни).
  • Fairfax ще бъде стратегически мрежов партньор на AIG, който ще обслужва клиентите на компанията по международни застрахователни програми в изброените по-горе страни.
  • Фокусът на Fairfax e да развие дъщерното си дружество Колонад Иншурънс Ес Ей в застрахователна компания, предоставяща първокласно обслужване и иновативни застрахователни решения  на своите клиенти в страните от Централна и Източна Европа.