Какво се промени в планирането на пътуванията в чужбина и свързаните с това застраховки

След пандемията от Covid-19 туристическата индустрия в региона на Централна и Източна Европа претърпя дълбока трансформация. Повишеното търсене на екскурзии, икономическата несигурност и променящите се навици за пътуване оказват влияние върху туристическия сектор, както и върху пазара на свързаните с него застраховки.


Според актуалните данни може да се твърди, че честотата на пътуванията през последната година и броят на закупените застрахователни полици за пътуване са се възстановили до нива, напомнящи за ерата преди COVID. От една страна епохата след пандемията е свидетел на безпрецедентен скок в търсенето на пътувания, тъй като хората с нетърпение се впускат отново в отложените си планове. От друга страна настоящата несигурна икономическа ситуация, инфлацията и нарастващите разходи за живот също оказват влияние върху пътуващите. Някои от тях променят времево плановете си, тъй като се опасяват, че инфлацията ще обезцени парите им, докато други не могат да си позволят по-високите разходи за пътуване в чужбина.


В епохата след пандемията туристическият бранш претърпява промяна в обичайния модел, по който действат потребителите, като се наблюдава рязко нарастване на търсенето на свежи и нетрадиционни дестинации, като например Обединените арабски емирства или Оман. Въпреки това средиземноморският регион остава доминиращ и привлича около 70% от пътуващите. Освен това популярни са и страните от Северна и Западна Европа. Интересно е, че възрастта играе ключова роля при избора на дестинация: само един от всеки пет души на възраст 30-59 години и 60-75 години избира Западна или Северна Европа, за разлика от почти всеки трети сред хората на възраст 18-29 години.


Съществено се променя поведението при резервации. Исторически концентрирани през първите месеци на годината (януари-март), с отчитането на относително по-високите разходи, пътуващите вече планират стратегически. В резултат на това туристическите агенции примамват авантюристите с оферти за лятна почивка с отстъпка още през октомври-ноември. С изтеглянето на датите за предварителни резервации, което увеличава времето до датата на пътуването, нараства търсенето на застраховки за анулиране на пътуването, особено валидно за семейните пътувания.


Променящата се динамика на туристическата индустрия оказва значително влияние върху критериите, които се считат за решаващи при избора на застраховка за пътуване. Пътуващите вече са по-взискателни и внимателно оценяват застрахователните покрития и услуги. Сега те търсят застраховка, която осигурява цялостно покритие за широк кръг от инциденти, включително възможност за покриване на всички свързани с тях разходи, когато това е необходимо. Най-важните покрития за клиентите са: цялостна помощ в случай на злополука или заболяване, покритие на медицинските разходи, направени по време на пътуването, покритие за загубен или повреден багаж и застраховка за отмяна на пътуване. В свят, в който рисковият характер на живота се увеличава, все повече пътници осъзнават необходимостта от солидно застрахователно покритие. Като пътник в чужда държава - дори и тя да е европейска - не е лесно да откриете най-близкото лечебно заведение, предлагащо подходящи медицински услуги. Колонад се ангажира да осигури професионални, висококачествени медицински услуги чрез своите партньори за всеки медицински проблем. Услугата за съдействие осигурява помощ при организиране на грижи, намиране на най-близкия лекар за лечението, от което се нуждае клиентът, организиране на медицинска помощ до мястото на настаняване на клиента, ако не е необходима хоспитализация, и помощ за преодоляване на езиковите трудности чрез осигуряване на лекар, който говори чужд език, или дори преводач, ако е необходимо. Хората стават все по-осведомени и изискващи и разбират, че ако изберат прекалено евтина застраховка, могат да бъдат изложени на значителни допълнителни разходи в случай на непредвиден инцидент. Това води до промяна в начина на мислене, като се подчертава стойността на достатъчното покритие, а не просто търсенето на най-евтиния вариант.


Въпреки че разходите за здравеопазване в САЩ са известни като скъпи, заслужава да се отбележи, че дори в Европа получаването на медицинска помощ от частна болница може да представлява значителна финансова тежест. Такива са случаите с един от нашите клиенти в Детройт, който се подлага на спешна операция на апендицит, като разходите за нея възлизат на около 40 000 EUR, и друг в Илинойс, който се нуждае от лечение на стомашна инфекция, възлизащо на 700 EUR, или например на клиент, пътуващ до Ню Йорк, който пада и си удря бедрото, а лечението му струва общо 2 630 EUR.  Ако обаче пътник се нуждае от спешна операция в европейска държава и няма достатъчна застраховка при пътуване, той ще се окаже изправен пред значителни разходи от джоба си. В рамките на Европа цената на операция за байпас може да варира между 25 000 и 60 000 EUR, докато процедурата за сърдечна клапа обикновено започва от около 30 000 EUR и може да достигне до около 67 000 EUR.


Разказите за реални искове подчертават необходимостта от цялостна застраховка за пътуване, която не само покрива разходите за лечение и репатриране, но и помага да се организират медицински грижи и транспорт, в зависимост от състоянието на пациента. Като в примера с наша клиентка, пътуваща до Мексико:


ХОББ в Мексико

Тя предприема пътуване до Мексико, организирано от туристическа агенция. След пристигането си изпитва затруднения с дишането. По препоръка на нашия медицински експерт е транспортирана незабавно до местна болница, за да започне лечението си.

Поставена ѝ е диагноза ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест. Интересното при това заболяване е, че настинка или по-висока от обичайната надморска височина могат да предизвикат симптомите, които трябва да се лекуват с кислородна терапия. В този случай са били налице и двете причини. Подобрението на състоянието ѝ е забележимо след няколко дни, но изникват трудности по отношение на репатрирането ѝ, тъй като ѝ е разрешено да лети само с медицинска помощ (кислород, медицински ескорт). Завръщанто ѝ е организирано с редовен полет с медицински ескорт и преносим кислород.

За да се гарантира, че всички необходими документи са правилно издадени и че авиокомпанията одобрява пътуването на нашата клиентка, е нужно да се включи мексиканското посолство, което оказва помощ за получаване на липсващите документи и посредничи между Колонад и местната болница.

Навременната организация, надеждните асистанс услуги, опитът, който застрахователят има, са съществените фактори, които правят застрахователната услуга пълноценна и качествена. В Колонад следваме тези водещи принципи и затова се гордеем с постижението да осигуряваме сигурност и спокойствие на нашите клиенти.